Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat viime vuosina moninaistuneet ja lisääntyneet. Kouluterveyskyselyn 2023 mukaan yhä useampi nuori kokee masennus- ja ahdistusoireita, tytöistä jopa joka kolmannes. Nuorten mielenterveyshäiriöiden diagnoosien määrä on lisääntynyt viime vuosina noin 25%.
Samaan aikaan liian moni nuori joutuu jonottamaan kohtuuttoman pitkään saadakseen tarpeen mukaista apua tai kokee, että tulee kohdatuksi pikemminkin toimenpiteiden kohteena kuin arvokkaana toimijana.
Nyky-yhteiskunta on nuorille vaativa kasvamisen ja aikuistumisen ympäristö, mutta lisäksi myös voimakkaasti eriytynyt. Osalle nuorista lisääntyvät valinnanmahdollisuudet merkitsevät myönteistä vapautta, samaan aikaan kun toisilla henkiset, sosiaaliset tai taloudelliset voimavarat eivät riitä huolehtimaan omasta elämästä ja mielestä.
Nuorten sosiaalinen luottamus on haurastunut, samoin usko siihen, että tulevaisuus kannattelee. Yhä suurempi osa nuorista kokee, että heidän elämällään ei ole merkitystä tai suuntaa. Liian moni nuori jää epävarmuuden, huolten ja ahdistuksen kanssa yksin tai vailla kannattelevaa arjen tukea.