Tutkimus ja kehittäminen

Digiraati

Digiraatien tarkoituksena on tarjota kaikille alle 29-vuotiaille nuorille yhdenvertainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Digiraati-keskustelut ovat anonyymejä, ohjattuja ja turvallisia verkkokeskusteluja, jotka käydään digiraati.fi -sivustolla. Keskustelujen aiheet liittyvät tavalla tai toisella nuorten elämään. Sekasin-sivuilla oleva vaikuttamisbotti tarjoaa nuorille matalan kynnyksen mahdollisuuden osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttaa ajankohtaisiin kysymyksiin turvallisessa ja anonyymissä ympäristössä.

Digiraati demokratian välineenä

Digiraati on oikeusministeriön demokratiapalvelu, joka tarjoaa kaikille alle 29-vuotiaille nuorille yhdenvertaisen mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Digiraati-keskustelut ovat anonyymejä, ohjattuja ja turvallisia verkkokeskusteluja, jotka käydään digiraati.fi-sivustolla. Keskustelujen aiheet liittyvät nuorten elämään ja niiden lopputuloksena syntyy loppulausuma, joka välitetään päättäjille ja julkaistaan palvelussa.

Raateja voivat järjestää esimerkiksi ministeriöt, kunnat, hyvinvointialueet, muut viranomaiset tai kansalaisjärjestöt. Keskustelut kestävät yleensä 1–3 viikkoa ja niitä ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset ja työntekijät. Digiraadeissa on toisinaan mukana vierailijoita, kuten tutkijoita, työntekijöitä tai päättäjiä.

Punaisen Ristin Nuorten turvatalo järjestää digiraatikeskusteluja mm. nuorten toivomista aiheista ja ylläpitää Digiraadin vapaaehtoistoimintaa, joka mahdollistaa nuorten aktiivisen osallistumisen digiraatitoimintaan.

Vaikuttamista matalalla kynnyksellä

Sekasin.fi-sivuilla oleva Vaikuttamisbotti tarjoaa nuorille mahdollisuuden ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin anonyymisti ja matalalla kynnyksellä erityisesti silloin, kun Digiraati-keskustelun kynnys tuntuu liian korkealta. Botin avulla nuoret voivat vastata erilaisiin kyselyihin ja jakaa mielipiteitään ajankohtaisista aiheista. Vastauksia käytetään uusien keskusteluaiheiden valitsemiseen ja ne voivat toimia pohjana Digiraati-keskusteluille.

Vaikuttamisbotin tuloksia hyödynnetään monin tavoin. Sekasin Kollektiivin jäsenjärjestöt voivat käyttää nuorten vastauksia vaikuttamisviestinnässään ja tehdä nuorten ajatuksia näkyväksi. Lisäksi botin tuloksia voidaan käyttää tutkimusaineistona, mikä auttaa ymmärtämään nuorten näkemyksiä ja tarpeita paremmin.

Vaikuttamisbotti avattiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2023. Nuorten ajatuksia on kysytty mm. rasismin ilmenemisestä ja siihen puuttumisesta, yhteisöllisyydestä, identiteetistä, palveluista ja huolista ja nuorten kokemista paineista. Botti tavoittaa kuukaudessa noin 350 nuorta.