Historia

Sekasin-chat sai alkunsa vuonna 2016, kun mielenterveysjärjestöt yhdessä Ylen kanssa kampanjoivat mielenterveysasioista nuorille. Osana kampanjaa Yle esitti Sekasin-draamasarjan, mutta sarjan lisäksi haluttiin tehdä jotain muutakin, jotain mistä olisi oikeasti apua. Syntyi ajatus ”hätänapista”, joka auttaisi helposti ja matalalla kynnyksellä silloin, kun nuorella on paha olo. Ajatus jalostui anonyymiksi, verkon kautta toimivaksi chatiksi. Pop-up -hengessä 24/7 auki oleva Sekasin-chat avattiin viikon ajaksi toukokuussa 2016.

Chatin suosio räjähti heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Yhden viikon aikana chatissa käytiin 1300 keskustelua, mutta yhteydenottoja, jotka eivät edes päässeet läpi, tuli kymmenkertainen määrä. Oli selvää, että palvelulle oli tarvetta ja että toimintaa pitäisi jatkaa.

Tammikuussa 2017 Sekasin-chat avattiin pysyvänä toimintana. Mielenterveysseura (nyk. MIELI Suomen Mielenterveys ry) koordinoi toimintaa, mutta sitä toteutettiin järjestöjen yhteistyönä. Eri yksiköitä oli mukana ensimmäisen vuoden aikana 22, ja keskusteluja käytiin lähes 12 000.

Vuonna 2018 Yle julkaisi Sekasin-draamasarjan toisen tuotantokauden osana uutta missiohanketta. Samana vuonna perustettiin Sekasin Gaming Discordiin. Toimintaa rahoitti Veikkauksen lisäksi ME-säätiö. 2020 koordinaatiosta vastasivat MIELI ry ja SPR. Vuonna 2021 mukaan tulivat Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä, ja perustettiin Sekasin Kollektiivi. Samana vuonna Yle julkaisi Sekasin-draamasarjan kolmannen ja samalla viimeisen tuotantokauden.

Yhteinen historia Ylen kanssa näkyy Sekasin Kollektiivissa edelleen vahvana.