Vaikuttavuus

Nuorten avuntarve

Sekasin-chatin jokainen keskustelu tilastoidaan ja päivystäjä valitsee keskustelulle 1–3 keskeisintä yhteydenoton syytä – sen mukaan mitä nuori on kertonut tai mitä keskustelussa on käynyt ilmi. Näille teemoille voidaan vielä valita erilaisia tarkennuksia. Koko vuosiraportin 2023 löydät täältä.

Nuorten elämäntilanteet vaihtelevat ja huolenaiheet ovat hyvin moninaisia. Laaja ikäjakauma 12–29 vuoden välillä jo tekee sen, että huolet ja haasteet ovat erilaisia. Keskusteluissa kuitenkin korostuvat vuodesta toiseen kaiken ikäisillä paha olo, ahdistuneisuus ja itsetuhoiset ajatukset.

Paha olo tyypillisin yhteydenoton syy

Yhteydenoton syyt toistuvat hyvin samankaltaisina vuodesta toiseen. Ylivoimaisesti tyypillisin yhteydenoton syy on ”paha olo”. Tämä voi pitää sisällään moninaisia haasteita peloista ja masentuneisuudesta ahdistuneisuuteen. Ruotsinkielisen Sekasin-chattenin yhteydenoton syyt eivät juurikaan poikkea Sekasin-chatista.

Tyypillisimmät yhteydenoton syyt poikkeavat jonkin verran miesten ja naisten välillä. Miesten yhteydenoton syyt jakautuvat tasaisemmin, kun taas naisilla ”paha olo” on selvästi muita yleisempi syy ottaa yhteyttä. Naisilla itsetuhoisuus on lisääntynyt hiukan viime vuodesta, ero miehiin on aiempaa suurempi. Yksinäisyys oli miehillä kaksi kertaa tyypillisempi yhteydenoton syy kuin naisilla. Ei-binäärisesti identifioituvien ja vastaamatta jättäneiden nuorten tyypillisimmät yhteydenoton syyt vastaavat hyvin pitkälti naisten jakaumaa.

Itsetuhoisuus näyttäytyi Sekasin-chatin keskusteluissa vuonna 2023 keskimäärin 13 kertaa joka päivä. Se on yhteydenoton syynä joka kymmenennessä keskustelussa. Nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa eurooppalaisittain verrattuna korkea. On tärkeää, että nuorille on tarjolla myös iltaisin mahdollisuuksia keskustella matalalla kynnyksellä ja turvallisesti itsetuhoisista ajatuksista ja saada tukea avun ja ratkaisujen löytymiseen.

 

Sekasin-chatissa itsetuhoiset keskustelut pitävät sisällään sekä akuutit itsemurhayritykset että ajatukset itsensä satuttamisesta. Itsetuhoisten keskustelujen osuus on hieman noussut edellisestä vuodesta.

Erot sukupuolten välillä ovat kaventuneet, vuonna 2023 aiempaa useampi nainen kertoi konkreettisesta itsemurhasuunnitelmasta.

Mun on aina ollut vaikea puhua mielenterveyteen liittyvistä asioista, mutta täällä olen oppinut sen että se on täysin ok! Se on auttanut tosi paljon siinä, että uskalsin muutenkin hakea apua ja alkaa puhumaan ääneen pahasta olostani!

Ketkä ottavat yhteyttä?

Suurin osa Sekasin-chatin yhteydenottajista kertoo olevansa naisia, mutta miesten osuus on jatkanut pientä kasvua. Kaikki nuoret eivät halua kertoa sukupuoltaan tai identifioivat itsensä ei-binäärisesti. Tilastoinnin mukaan suurimmat ikäryhmät ovat 15–17-vuotiaat ja 20–24-vuotiaat. Asiakaskyselyn (n=1157) tarkempi ikäjaottelu tukee tilastoa, suurimmat yksittäiset ikäluokat ovat 15- ja 17-vuotiaat. Yhteydenottajista 59% on yli 18-vuotiaita. Sekasin-chattenin ikäjakauma on hieman suomenkielistä tasaisempi ja naisten osuus on suurempi.

Päivystäjä arvioi nuoren kertoman perusteella, onko hän käynyt chatissa aiemmin sekä onko hänellä hoitosuhdetta tällä hetkellä. Suurimmassa osassa keskusteluja tämä ei käy ilmi eikä sitä kysytä nuorelta hänen tullessaan chattiin. Arvion mukaan 13 % on yhteydessä Sekasin-chattiin ensimmäistä kertaa, suurin piirtein joka kymmenes on yhteydessä toistuvasti.  Jos nuoren hoitosuhde ei tule puheeksi keskustelun aikana, ei tätä myöskään tilastoida.  Sen perusteella, mitä nuoret kertovat, arvioidaan kolmanneksella yhteydenottajista olevan hoitosuhde.