Nuorten avuntarve Sekasin-chatissa

Sekasin-chatin jokainen keskustelu tilastoidaan ja päivystäjä valitsee keskustelulle 1–3 keskeisintä yhteydenoton syytä – sen mukaan mitä nuori on kertonut tai mitä keskustelussa on käynyt ilmi. Näille teemoille voidaan vielä valita erilaisia tarkennuksia. Koko vuosiraportin 2024 löydät täältä.
Nuorten elämäntilanteet vaihtelevat ja huolenaiheet ovat hyvin moninaisia. Laaja ikäjakauma 12–29 vuoden välillä jo tekee sen, että huolet ja haasteet ovat erilaisia. Keskusteluissa kuitenkin korostuvat vuodesta toiseen kaiken ikäisillä paha olo, ahdistuneisuus ja itsetuhoiset ajatukset.
Paha olo tyypillisin yhteydenoton syy
Yhteydenoton syyt toistuvat hyvin samankaltaisina vuodesta toiseen. Ylivoimaisesti tyypillisin yhteydenoton syy on ”paha olo”. Tämä voi pitää sisällään moninaisia haasteita peloista ja masentuneisuudesta ahdistuneisuuteen.
Tyypillisimmät yhteydenoton syyt ovat pääasiassa samat eri sukupuolilla, mutta painottuvat eri tavoilla. Miehillä top 5 syihin nousee identiteetti ja minäkuva, kun taas naisilla ja ei-binäärisillä itsetuhoisuus. Miesten yhteydenoton syyt jakautuvat tasaisemmin, kun taas naisilla ja ei-binäärisillä ”paha olo” on selvästi muita yleisempi syy ottaa yhteyttä.

Itsetuhoisuus näyttäytyi Sekasin-chatin keskusteluissa vuonna 2024 keskimäärin 16 kertaa joka päivä. Se on yhteydenoton syynä joka kymmenennessä keskustelussa. Nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa eurooppalaisittain verrattuna korkea. On tärkeää, että nuorille on tarjolla myös iltaisin mahdollisuuksia keskustella matalalla kynnyksellä ja turvallisesti itsetuhoisista ajatuksista ja saada tukea avun ja ratkaisujen löytymiseen.
Sekasin-chatissa itsetuhoiset keskustelut pitävät sisällään sekä akuutit itsemurhayritykset että ajatukset itsensä satuttamisesta. Itsetuhoisten keskustelujen osuus on hieman noussut edellisestä vuodesta.
