Kollektiivi

Sekasin Kollektiivi

Kollektiivi on tapa tehdä yhteistyötä vastuuta jakaen ja yhteen hiileen puhaltaen. Haluamme yhdessä edistää nuorten mielen hyvinvointia ja olla tukemassa erilaisissa kriiseissä.

Sekasin Kollektiivi toimii operatiivisesti itsenäisesti ja työtä johtaa sisällöllisesti toiminnanjohtaja yhdessä johtoryhmän kanssa. Koordinaatiojärjestöt ovat Sekasin Kollektiivin taustatuki ja selkäranka. Kollektiivin työntekijät sijoittuvat hallinnollisesti kaikkiin neljään taustaorganisaatioon.

Sekasin Kollektiivin toiminnan lisäksi jokaisella koordinaatiojärjestöllä on omaa, lapsia ja nuoria sekä mielenterveyttä tukevaa toimintaa.

  • MIELI Suomen Mielenterveys ry on maailman vanhin mielenterveysjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyttä, tarjota kriisiapua ja ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia.

  • Suomen Punainen Risti ja Nuorten turvatalot tarjoavat apua nuorille ja heidän läheisilleen paikallisesti eri paikkakunnilla ja valtakunnallisesti Nettiturvis-palvelun kautta. Turvatalot tarjoavat nuorelle tarvittaessa turvallisen yösijan ja auttavat keskustelun keinoin. Myös nuoren läheiset saavat tukea muun muassa vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.

  • SOS-Lapsikylä on olemassa niitä lapsia varten, jotka ovat vaarassa menettää, tai ovat menettäneet, vanhempiensa huolenpidon.

    Se haluaa purkaa laiminlyönnin, kaltoinkohtelun ja hylkäämisen kierteen, ja taata, että jokainen lapsi ja nuori saa riittävän tukiverkon kasvaakseen parhaaksi versioksi itsestään.

  • Setlementtiliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton monialajärjestö ja kansalaisliike, joka edistää ihmisten välistä vuoropuhelua, merkityksellisyyden kokemuksia ja elinikäistä oppimista yhteiskunnassa. Setlementissä rakennetaan tulevaisuuden Suomea, joka on syrjimätön ja yhdenvertainen, yhteisöllinen ja sosiaalisesti oikeudenmukainen, ekologisesti kestävä yhteiskunta. Tätä tehdään vapaan sivistystyön, kansalaistoiminnan, matalan kynnyksen toiminnan, kriisityön, kehittämistoiminnan ja vaikuttamistoiminnan keinoin. Lisäksi setlementtiliitto tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Nuorten kanssa keskusteleminen on ihanaa ja Sekasin-tiimin tuki on aivan huippua! Tämä on todella antoisaa vapaaehtoistyötä!

Historia ja toiminta

Sekasin-chat sai alkunsa vuonna 2016, kun mielenterveysjärjestöt yhdessä Ylen kanssa kampanjoivat mielenterveysasioista nuorille. Osana kampanjaa Yle esitti Sekasin-draamasarjan, mutta lisäksi haluttiin tehdä jotain muutakin – jotain, mistä olisi konkreettista apua nuorille. Syntyi ajatus ”hätänapista”, joka auttaisi helposti ja matalalla kynnyksellä silloin, kun nuorella on paha olo. Ajatus jalostui anonyymiksi, verkkopohjaiseksi chat-palveluksi. Pop-up -hengessä vuorokauden ympäri auki oleva Sekasin-chat avattiin viikon ajaksi toukokuussa 2016.

Chatin suosio räjähti heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Yhden viikon aikana chatissa käytiin 1300 keskustelua ja yhteydenottoja, jotka eivät edes päässeet läpi, tuli kymmenkertainen määrä. Oli selvää, että tällaiselle palvelulle oli valtava tarve ja että toimintaa pitäisi jatkaa.

Tammikuussa 2017 Sekasin-chat avattiin pysyvänä toimintana. Mielenterveysseura (nyk. MIELI Suomen Mielenterveys ry) koordinoi toimintaa, ja sitä toteutettiin järjestöjen yhteistyönä. Ensimmäisen vuoden aikana mukana oli 22 eri yksikköä, ja chatissa käytiin lähes 12 000 keskustelua.

Vuonna 2018 Yle julkaisi Sekasin-draamasarjan toisen tuotantokauden osana uutta missiohanketta. Samana vuonna perustettiin Sekasin Gaming Discordiin. Toimintaa rahoittivat Veikkaus ja ME-säätiö.

Vuonna 2020 koordinaatiovastuun jakoivat MIELI ry ja Suomen Punainen Risti. Vuonna 2021 mukaan tulivat Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä, ja perustettiin Sekasin Kollektiivi. Samana vuonna Yle julkaisi Sekasin-draamasarjan kolmannen ja viimeisen tuotantokauden.

Yhteinen historia Ylen kanssa näkyy Sekasin Kollektiivissa edelleen vahvana.

Toiminta

Tuemme nuoria verkossa monimuotoisesti: Sekasin-chatissa ja -chattenissa suomeksi ja ruotsiksi, ryhmächatissa sekä Discord-yhteisössä. Osa toimintaa on nuorille suunnattu someviestintä sekä Digiraati-vaikuttamisbotti, joka toteutetaan yhteistyössä Nuorten turvatalon kanssa.

Sekasin Kollektiivin kaiken toiminnan ytimessä on nuorten kohtaaminen. Keskustelut nuorten kanssa käydään heidän ehdoillaan, nuorten omia voimavaroja tukien ja toivoa vahvistaen. Tärkein viestimme nuorille on se, että he ovat arvokkaita juuri sellaisina kuin ovat ja että meistä jokainen on joskus vähän sekasin.

  • Valtakunnallinen, ilmainen ja anonyymi chat 12–29-vuotiaille.
    Auki vuoden jokaisena päivänä arkisin klo 9–24, viikonloppuisin klo 15–24.
    Diagnooseja tai lähetteitä ei tarvita – nuoren oma arvio avun tarpeesta riittää. Työotteena on ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys. Vastaajina sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisia ja opiskelijoita sekä vapaaehtoisia.

    Sekasin-chat
  • Erityisesti yksilöchatin pitkistä jonoista johtuvaksi odotusajaksi nuorille tarkoitettu tukimuoto. Osa nuorista tulee vartavasten ryhmächattiin. Toteutetaan vahvasti yhteistyössä Nuorten mielenterveysseura Yeesin kanssa.

  • Ruotsinkielinen chat 12–29-vuotiaille, auki päivittäin klo 15–19.

    Sekasin-chatten
  • Suomen suurin syrjäytymistä ehkäisevä, matalan kynnyksen apua tarjoava verkkoyhteisö Discordissa. Aktiivisesti moderoitu, auki 24/7 ympäri vuoden. Tarjoaa alustan vertaistuelle, mutta myös apua ja tukea sosiaalialan ammattilaisilta mielenterveyteen ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Jäseniä serverillä on yli 26.000.

    Sekasin Gaming
  • Digiraatien tarkoituksena on tarjota kaikille alle 29-vuotiaille nuorille yhdenvertainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Digiraati-keskustelut ovat anonyymejä, ohjattuja ja turvallisia verkkokeskusteluja, jotka käydään digiraati.fi-sivustolla. Keskustelujen aiheet liittyvät tavalla tai toisella nuorten elämään. Sekasin tarjoaa mahdollisuuden vaikuttamiseen ja omien mielipiteiden esiintuomiseen matalalla kynnyksellä anonyymin bottikeskustelun kautta.

    Digiraati
  • Tavoitteena on arkipäiväistää mielenterveyden haasteita ja vähentää niihin liittyvää stigmaa. Nuorille halutaan luoda kokemus siitä, että juuri hän on arvokas ja juuri hänellä on merkitystä, ja että jokaisella on oikeus saada apua ja voida hyvin. Nuorille viestitään rohkaisten, uskottavalla, nuoria puhuttelevalla tavalla. Tyyli on inhimillinen, raikas, rohkea ja kaunistelematon, mutta aina nuorta kunnioittava ja inklusiivinen.

    Sekasin IG