Kehittäminen

Tutkimusyhteistyö

Luotettava, tutkimukseen perustuva tieto ja toiminnan arviointi on Sekasin Kollektiiville erittäin arvokasta. Mutta koska luottamuksellisuus ja anonyymiys muodostavat perustan Sekasin-chatin uskottavuudelle, suhtaudutaan keskusteludataan ja sen käsittelyyn hyvin vakavasti ja datan luovuttamiseen kriittisesti. Tutkimuslupa anotaan aina Sekasin Kollektiivin johtoryhmän kautta. Tällä hetkellä tutkimuslupa on myönnetty kahdelle tutkimushankkeelle: THL:n Puhti-hankkeelle sekä Nuorisotutkimusseuran Chat-palvelut nuorten hyvinvoinnin tukena -tutkimuskokonaisuudelle.

Jo päättyneessä NUMPA-hankkeessa (Nuorten mielenterveys- ja päihdetyö: Tutkittua tietoa kehittämistyön tueksi) kartoitettiin nuorille suunnattujen mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuutta erityisesti sosiaalihuollon kannalta. Hankkeessa selvitettiin toimijoiden välistä yhteistyötä ja työnjakoa sekä kokemuksia hyvistä käytännöistä sekä tavoitettiin laajasti ammattilaisia ja päättäjiä. Olennaista oli saada esille myös nuorten näkemyksiä, sillä he ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan palvelutarpeistaan ja -kokemuksistaan sekä palvelujen käytön esteistä. Tietoa kerättiin monimenetelmäisesti mm. asiantuntijatyöpajojen, tutkimusseminaarin, aiempien aineistojen uudelleen analysoinnin sekä nuorten ja työntekijöiden haastattelujen ja Sekasin-chatin keskustelujen kautta. Lue lisää NUMPA-hankkeesta.

 

Hankkeen julkaisussa ”Nuorten mielenterveyden tukeminen sosiaalihuollossa ja matalan kynnyksen toiminnassa” kuvataan nuorten kokemuksia palveluiden kynnyksistä, joita voivat madaltaa mm. anonyymiys, laajat aukioloajat ja helppo saavutettavuus verkossa. Tutkimuksen mukaan Sekasin-chatilla oli monelle nuorelle merkittävä rooli paitsi motivoijana ja rohkaisijana palveluihin hakeutumiseen, myös kannattelijana hoitoa odotellessa tai siirryttäessä palvelusta toiseen. Osalle nuorista Sekasin-chat toimi itsenäisenä ja riittävänä auttamismuotona.

Sekasin-chatin saamat roolit ja merkitys keskusteluissa nuorten kanssa

Eteinen palveluihin

Madaltaa yksin pärjäämisen painetta & kynnystä hakeutua tukipalveluihin

 

Informoija ja rohkaisija

Tarjoaa tietoa ja rohkaisee tuen vastaanottamiseen

 

Palveluohjaaja

Ohjaa tarpeen mukaisen tuen äärelle

 

Kannattelija ja tukija

Kannattelee silloin kun saadut palvelut eivät tunnu riittäviltä tai oikeanlaisilta tai nuori odottaa siirtymistä pavelusta toiseen

 

Arkaluonteisten huolten kuuntelija

Auttaa ja tukee silloin kun nuorella on mm huoli läheisestä

 

Itsearvoisen tärkeä auttaja

Ainutkertainen auttamismuoto, joka osalle riittää sellaisenaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen PUHTI-hankkeen (Palvelujärjestelmän ulkopuolella kertyvä tieto hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen käyttöön) tavoitteena on selvittää ihmisten arjessa kertyvän tiedon hyödyntämismahdollisuuksia kunnan ja hyvinvointialueen terveyden edistämistyössä. Hankkeen erityiskysymyksenä on nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Yksi tietolähde tämän teeman selvittämisessä on Sekasin-chatista kertyvä aineisto.

Aineiston avulla tarkastellaan ajankohtaisiin aiheisiin liittyvien termien esiintymistä ja niissä tapahtuneita muutoksia eri aikoina. Lisäksi tarkastellaan, minkä termien yhteydessä nämä esiintyvät. Analyysit tehdään tietokoneohjelmalla koneoppimisen menetelmillä. Yksittäisiä keskusteluja ei lueta, eikä niitä lainata tai julkaista missään.

Hankkeessa analysoidaan erityyppisiä aineistoja esim. kauppojen myyntitietoja, kilpa- ja harrastelisenssien alueellisia eroja, päihdemyyntikeskusteluja sekä sosiaalisesta mediasta kertyvää dataa. Tietoa kerätään monista eri paikoista, jotta voitaisiin tunnistaa hyvinvointi- ja terveysriskit mahdollisimman ajoissa sekä kohdistaa tuki ja apu oikeille ihmisille. Erityisesti etsitään merkkejä mahdollisista tulevista ongelmista, joihin voitaisiin reagoida alkuvaiheessa.

Lisätietoja tutkimuksesta THL:n johtavalta asiantuntijalta Timo Ståhlilta, timo.stahl@thl.fi

Chat-palvelut nuorten hyvinvoinnin tukena

Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa nuorten tarpeita ja selvittää miten voitaisiin parantaa nuorille tarjottavia matalankynnyksen ja mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Tutkimuksen tavoitteena on kerätä tietoa matalankynnyksen ja mielenterveyspalveluiden kehittämiseen valtakunnallisesti. Tavoitteena on kehittää sellaisia palveluita, joihin nuorten on helppo lähteä mukaan ja joista on apua erilaisissa elämäntilanteissa.

Tutkijat kirjoittavat aineistosta julkaisuja ja esittelevät tuloksia seminaareissa ja konferensseissa. Tutkimusyhteistyöstä vastaa Nuorisotutkimusseura.

Lisätietoja tutkimuksesta tutkimushankkeen johtajalta: Tuuli Pitkänen tuuli.pitkanen@nuorisotutkimus.fi / 041 517 8678

 

Lue lisää tutkimuksestaSivu avautuu uudessa ikkunassa